Logo Minder is meer
  • 1/11/2022

Energetisch renoveren voor iedereen


In november 2022 bracht federaal minister van klimaat, leefmilieu, duurzame ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi een bezoek aan Leuven. De minister maakte er kennis met de sociaalinclusieve klimaataanpak in Leuven.

De focus van het ministeriële bezoek ligt op hoe in Leuven gewerkt wordt aan een sociaal rechtvaardige transitie. Daarom bracht minister Khattabi een bezoek aan een renovatieproject van vzw Minder=Meer bij noodkopers in Wijgmaal. Minder=Meer helpt Leuvenaars met beperkte financiële middelen om noodzakelijke renovatiewerken uit te voeren die een positieve impact hebben op de energiezuinigheid en woonkwaliteit. Minder=Meer wil energiezuinig renoveren haalbaar maken voor iedereen en richt zich in het bijzonder op mensen in een kwetsbare situatie.

“Als je weet dat ongeveer 4% van de woningeigenaars in Vlaanderen het geld niet heeft om de slechte woonkwaliteit van zijn woning te pakken, en dat woonkwaliteit ook over slechte isolatie of energieverslindende verwarming gaat, dan is het essentieel om manieren uit te werken om deze woningen in de eerste plaats te renoveren”, vertelt Frouke Wouters van Minder=Meer. “In Leuven is dit niet anders: we schatten dat het om en bij de 1.000 woningen gaat. De impact op de daling van de CO2-uitstoot en de verhoging van de woonkwaliteit, de veiligheid en het comfort is sowieso groter bij deze gezinnen. Na renovatie krijgt een label F-woning minstens een label C. Voor de financiering van de renovatiewerken kunnen we de eigenaars een renteloze renovatielening met uitgestelde terugbetaling aanbieden. Zo kunnen we ook de laagste inkomens meenemen in de klimaattransitie.

Financiering is één aspect. Voor de uitvoering kan de eigenaar rekenen op een volledige renovatiebegeleiding, van plan tot aannemers zoeken en aansturen. Wat we elke dag leren in dit all-in-renovatietraject met bouwheer, aannemers, architecten en begeleiders, geeft handvaten om samen met alle betrokkenen modellen uit te werken die de renovatiegolf kunnen aanjagen en faciliteren.”

Volg ons

Blijft op de hoogte

Minder is Meer